Kultura

Studijski programi sa sadržajima iz nacionalne grupe predmeta

Predstavnici resora za visoko obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća postigli su dogovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta za obrazovanje i Državnog univerziteta u Novom Pazaru o Studiji izvodljivosti kojom se predlaže uvođenje studijskih programa sa sadržajima iz nacionalne grupe predmeta na Državnom univerzitetu.

Studija podazumeva nekoliko zahteva Bošnjačkog nacionalnog vijeća kad je u pitanju upotreba bosnaskog jezika u viskom obrazovanju.

Kako ističe šef resora za visoko obrazovanje u BNV doc. dr Redžep Škrijelj Bošnjačko nacionalno vijeće je  sa pomenute tri institucije preliminarno usagalasilo nekoliko tačaka u cilju implementacije nacionalne grupe predmeta u obrazovni proces. Glavni zahtjevi vijeća su uvođenje bosankog jezika u jezik administracije univerziteta, ravnopravna službena upotreba bosnakog jezika i pisma na departmanima, uvođenje nastave na bosanskom jeziku na departmanima prvnih i filoloških nauka, kao i na departmanu za umjetnost.

Tu je i inicijativa za dopunu studijskog programa za bosanski jezik i književnost ali i programa na departmanu za umjetnost.  Škrijelj je njavio i inicijativu za uvođenje  bosanskog jezika kao izbornog predmeta na svim departmanima Državnog, čime bi se omogućio rad prosvetara i vaspitača na bosanskom jeziku u svim obrazovnim institucijama.

(A.Š.)

Podeli