Categories: Društvo

Deset godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

Navršilo se 10 godina od ubistva premijera Srbije i lidera DS-a Zorana Đinđića. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.

Pre tačno deset godina, na ulazu u zgradu Vlade Srbije, ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke dr Zoran Đinđić. Na ulicama Beograda danas “Šetnja za Zorana”.

Đinđić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa takozvanim “crvenim beretkama”, pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za “neko pravo iznad zakona”.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu, u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala. Oni su 23. maja 2007. godine oglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant “crvenih beretki” Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se završila 5. oktobra odlaskom Miloševića sa vlasti.

U januaru 2001. godine, postao je prvi srpski premijer, koji iza sebe nema komunističku prošlost.

U ekspozeu koji je podneo poslanicima Narodne skupštine Srbije naveo je da je Srbija u prethodnih deset godina bila prepuštena “na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama unutar zemlje i međunarodnim interesima spolja, ali da je to vreme prošlo 5. oktobra”.

“Srbija je uzela svoju sudbinu u svoje ruke, a današnji dan u simboličnom smislu razumemo kao 6. oktobar, kao početak sprovođenja nacionalnog konsenzusa za korenite promene”, rekao je tada Đinđić.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

U njegovu čast danas i narednih dana organizuju se razne manifestacije kao što su “Šetnja za Zorana”, “Besede u Zoranovu čast”, Akademija “Zoran živi” i mnoge druge.

Aleksandar Nićiforović

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Briljantni Međedović u drugom kolu Rima

Rival Hamada Međedovića u drugom kolu mastersa u Rimu biće Alehandro Davidovič Fokina.

49 mins ago

Rafah: Pobeglo oko 80.000 ljudi usljed izraelskog napada

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je da je oko 80.000 Palestinaca…

2 hours ago

Pobjeda VMRO-DPMNE u Sjevernoj Makedoniji: Gordana Siljanovska Davkova nova predsjednica, stranka vodeća u Sobranju

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji rezultirali su uvjerljivom dvostrukom izbornom pobjedom desne opozicione…

2 hours ago

Ćatović ubo rekord i normu za SP

Atletičar Novog Pazara Aldin Ćatović pobedio na Memorijalu Vere Nikolić vremenom karijere na 1.500 metara…

13 hours ago

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

19 hours ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

19 hours ago