Društvo

Domu zdravlja za akreditaciju 500.000 dinara

Domu zdravlja Novi Pazar dodeljeno je 500.000 dinara, kao podrška Ministarstva zdravlja za  proces akreditacije u 2013. godini. U Beogradu je održana svečana dodela sertifikata o akreditaciji za 2012. godinu.

Sertifikati o akreditaciji za 2012 godinu  uručeni su predstavnicima 17 akreditovanih zdravstvenih ustanova, domova zdravlja. Sertifikat o akreditaciji se dodeljuje na period od sedam godina (6 domova zdravlja), na period od tri godine (9 domova zdravlja) i na period od jedne godine (2 doma zdravlja).

Uručeni su i ugovori o dodeli finansijskih sredstava za podršku procesu akreditacije u 2013. godini za još osam domova zdravlja (Brus, Knjaževac, Lapovo, Novi Pazar, Vršac, Žitište, Žagubica i Žitorađa) u iznosu od 3.800.000 dinara (oko 34.500 eura).

Domu zdravlja Novi Pazar dodeljena su finansijska sredstva za podršku procesa akreditacije u 2013. godini u iznosu od oko 500.000 dinara.

U cilju unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije finansijski je podržalo akreditaciju ovih zdravstvenih ustanova u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“- DILS koji se finansira iz kredita Svetske banke. Kroz aktivnosti projekta DILS, od 2010. godine u postupak akreditacije uključeno je ukupno 80 domova zdravlja, od kojih je 36 domova zdravlja ovaj postupak je uspešno prošlo, dok je po prvi put u postupku akreditacije još 44 domova zdravlja.

Akreditacija je postupak ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove, na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada zdravstvene ustanove u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine. Proces akreditacije je koncipiran tako da obezbedi okvir koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da definišu i implementiraju potrebne promene i naprave prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga.

Sajma Drazanin

Podeli