Vesti

Bošnjačka lista za dogovor

Bošnjačka lista i dalje insistira na dogovoru sve tri strane, učesnice izbora za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća, izjavio je danas u Novom Pazaru nosilac te liste Esad Džudžević.

U iščekivanju poziva Ministarstva za ljudska i manjinska prava za dogovor oko formiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjačka lista mišljenja je da je za Bošnjake postizanje dogovora najbolje rešenje, rekao je nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević. On smatra da je za prevazilaženje nesuglasica  unutar bošnjačkog korpusa nastavak dijaloga jedino logično i prihvatljivo rešenje, ocenivši da mnogima u državi i medjunarodnoj zajednici, kako je rekao, neodgovara da se Bošnjaci u bilo čemu slože i dogovore.“ Iz višemesečnih dogadjaja, stvara se utisak da se ozbiljno radi na opstrukciji dogovora bošnjačke nacionalne zajednice, ne samo u kontekstu formiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, već u svim segmentima zajedničkog funkcionisanja bošnjačkog korpusa“, kazao je Džudžević.
„Uprkos nerazumevanju i želji mnogih da se ne formira Nacionalni savet Bošnjaka, Bošnjačka lista stoji na stanovištu da se komunikacija Bošnjaka normalizuje i pozvam predstavnike ostale dve liste da nastave razgovore i postignu neophodni konsenzus za formiranje ove značajna bošnjačke institucije“, poručio je nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević.   
Džudžević nije mogao da potvrdi da li je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić danas produžio rok za sazivanje konstitutivne sednice na kojoj bi BNV bilo formirano.

On je ponovio stav i pozvao predstavnike ostalih lista da se sastanu u prostorijama BNV i “kao civilizovani i odgovorni ljudi” dogovore o formiranju vijeća.

Džudžević je ocenio da sve učesnice izbora za nacionalni savet snose “određeni deo krivice” zato što BNV nije formirano.
Podsećamo da je danas u Beogradu u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava trebalo da se sastanu Muamer Zukorlić, Esad Džudžević i Nazim Nokić, nosioci tri bošnjačke liste i u poslednji čas pokušaju da postignu dogovor  oko formiranja Bnv. 
Pre tih pregovora trebalo je da stigne mišljenje zakonodavnog odbora Skupštine Srbije o članu 98 Zakona o nacionalnim savetima, tačnije “odluka” o tome da li mandati pripadaju većniku ili listi preko koje su izašli na izbore.

Bošnjačka lista je u medjuvremenu napravila četvorogodišnji program rada BNV , koji bi trebalo da se realizuju u kontekstu osnovnih principa manjinskih prava.(S.D.)

 

Podeli