Sandžak haber: “Dijanet I IZBIH zajedno će raditi na rešavanju problema IZ na Balkanu”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjednik Turske uprave za vjerska pitanja Mehmet Gormez potpisali su krajem januara u Ankari Protokol o saradnji kojim se produbljuje saradnja dvije vjerske zajednice, prenela je agencija  Anadolija.

Desetom tačkom potpisanog protokola predvidjeno je „da će Dijanet i IZBIH zajedno raditi na rešavanju problema u IZ na Balkanu“ – prenosi postal Sandžak haber.

Iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za Agenciju Anadolija su kazali, a prenosi portal Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini,  da je protokolom predviđeno daljnje jačanje saradnje između islamskih zajednica dvije zemlje na mnogim poljima. "Planirano je jačanje saradnje na poljima kao što su edukacija, nauka, izdavaštvo, vjerski poslovi i humanitarne aktivnosti", navedeno je iz IZ BiH uz napomenu da je riječ o vrlo značajnom dokumentu. "Mi u IZ BiH Protokol o saradnji smatramo izuzetno značajnim dokumentom i očekujemo da će omogućiti intenzivniju saradnju dvije vjerske zajednice i zajednički nastup u zajedničkim segmentima, tamo gdje je potrebno", poručeno je.

Kako internet portal Sandzak haber prenosi na sastanku Kavazovica I Gormeza je bilo reči o problemima koji ne jenjavaju u Islamskoj zajednici u Sandžaku a postignuta je i visoka saglasnost „da su, kako portal naovi,  Zukorlić i Zilkić odgovorni za stanje u IZ ali i za podelu koja je nastala među Bošnjacima, te da njih dvojica ne mogu biti faktori pomirenja“.

Ono što je novina u odnosima između DIjaneta i IZBIH je „da su do sada stavovi po pitanju Sandžaka bili različiti, pre svega o načinu rešavanja tih problema, a takođe je novina i to da je reisu-l-ulema Kavazović bio vrlo kritičan prema Muameru Zukorliću smatrajući ga najodgovornijim za stanje u Islamskoj zajednici“- prenosi Sandzak haber.

Novina je i to što su se dva verska autoriteta po prvi put saglasila „da se pitanje muslimana rešava u okviru ustavno pravnog i teritorijalnog integriteta Srbije oko čega je takođe do sada postojalo mimoilaženje“. Kako Sandzak press zakljucuje vrlo brzo se očekuju zajednički koraci dve strane pa je zbog toga nastala panika i u jednoj i u drugoj Islamskoj zajednici.

Izvor: Sandžak haber/Rijaset.ba

Mediji

 

 
 

RTVNP na satelitu

Tehnicki parametri:
satelit: Hellas Sat 2 @ 39° East
ID: RTV Novi Pazar
frekvencija: 11012
Polaritet: Vertikalan
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2/8PSK
kodiranje transpondera: Bulcrypt/Deltacom/Irdeto2

SATELIT EUTELSAT W2
fr. 12640 MHz
pol V
sr 6 510
nedeljom od 15:00 h i 22:00h

MAPE POKRIVENOSTI

Kontakt

JPI "Novi Pazar"

adresa: Ul. Stane Bačanin 29
36300 Novi Pazar

Telefoni:

Centrala:  +38120/312-735
Direktor:   +38120/332-000
Urednik:   +38120/311-771
Radio:      +38120/315-903

Fax          +38120/311-771 i +38120/332-002

e-mail: direktor@rtvnp.rs
          urednikprograma@rtvnp.rs
          urednik@rtvnp.rs