Novi Islamski centar

U Baru je danas svečano otvoren Islamski kulturni centar i dzamija Selimija čija izgradnja i namena prelaze karakter molitvenog objekta.

Otvaranju ovog jedinstvenog kompleksa, čiju izgradnju je finansirala Turska razvojna agencija TIKA, kao i veliki broj donatora prisustvovao je zamenik turskog premijera   Emrulah Isler, ambasador turske u Crnoj Gori, drzavni vrh Crne Gore predvođen predsednikom Filipom Vujanovićem, najviši predstavnici islamskih zajednica Crne Gore, Bosne, Hrvatske i Kosova,  pravoslavne i katoličke crkve, te veliki broj ljudi među kojima i sandžaklije.

Otvaranje Islamskog kulturnog centra u Baru pratio je veliki broj medija, među kojma i Regionalna televizija, na našem programu su ovaj događaj gledaoci pratili u direktnom prenosu.

Svečanost je započeta učenjem kuran i kerima i ilahijama u izvodjenju hora Mehmet Fatih.

Reis ul ulema Islamske zajednice Crne Gore Rifat efendija Fejzić u izjavi za Regionalnu televiziju rekao je da je ovo istorijski dan za muslimane u Crnoj Gori, te da je izgradnja ovog objekta dokaz dobrog funkcionisanja  Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Turska razvojna agencija TIKA uložila je značajna sredstva u izgradnju ovog za muslimane važnog objekta. Zamenik premijera Turske  Emrulah Ishler  u eksluzivnoj izjavi datoj Regionalnoj televiziji rekao je da Turska ulaže značajna sredstva i brine o  muslimanima na Balkanu. On je porucio da je jedinstvo preduslov za svaki napredak.

Svečanosti otvaranja prisustvovao je i glavni imam islamske zajednice u zagrebu hafiz Aziz Alili.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Rifat Husović rekao je da očekuje da ovo bude primer i za Crnu Goru ali i za zemlje u okruženju i uopšte čitavu Evropu.

Potpredsednik Skupštine Republike Crne Gore Suljo Mustafić, koji je u dužem vremenskom periodu i rukovodio projektom izgradnje ovog objekta u izjavi za našu televiziju rekao je da je ovo veoma značajan objekat prvenstveno za 15 000 muslimana koji žive u Baru i kruna  dobre saradnje Islamske zajednice, državnih vlasti Crne Gore i Republike Turske.

Na današnjoj svečanosti uručene su zahvalnice svima koji su pomogli izgradnju Islamskog kulturnog centra u Baru, a predstavljena je i treća generacija medresanata ovdašnje  medrese Mehmet Fatih. Izgradnja ovog objekta na kome je danas svečano presečena vrpca i koji na površini od nekoliko hiljada kvadratnih metara sadrži i sve neophodne objekte započeta je pre 12 godina. Danas je u njemu prvi put nekoliko stotina vernika klanjalo džumu namaz.

Mediji

 

 
 

RTVNP na satelitu

Tehnicki parametri:
satelit: Hellas Sat 2 @ 39° East
ID: RTV Novi Pazar
frekvencija: 11012
Polaritet: Vertikalan
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2/8PSK
kodiranje transpondera: Bulcrypt/Deltacom/Irdeto2

SATELIT EUTELSAT W2
fr. 12640 MHz
pol V
sr 6 510
nedeljom od 15:00 h i 22:00h

MAPE POKRIVENOSTI

Kontakt

JPI "Novi Pazar"

adresa: Ul. Stane Bačanin 29
36300 Novi Pazar

Telefoni:

Centrala:  +38120/312-735
Direktor:   +38120/332-000
Urednik:   +38120/311-771
Radio:      +38120/315-903

Fax          +38120/311-771 i +38120/332-002

e-mail: direktor@rtvnp.rs
          urednikprograma@rtvnp.rs
          urednik@rtvnp.rs