SDP i SDA Sandžaka potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić i stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina potpisale su danas u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a ključni cilj ovog sporazuma je puna politička i društvena stabilnost u ovom regionu. Ovaj dokument takođe podrazumeva i smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno Bošnjacima.

U preambuli ovog dokumenta, koji su potpisali predsednici SDP-a i SDA Sandžaka,NIhad Hasanović i Sulejman Ugljanin, stoji da su dve stranke čvrsto opredeljene za demokratiju, evropske i evroatlantske integracije Srbije i izgradnju Srbije kao regionalizovane i decentralizovane države, zasnovane na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. Potpisnici su privrženi očuvanju i unapređenju međunacionalnog poverenja u Sandžaku.

Deklaracija je potpisana u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku, punog ostvarivanja ljudskih, političkih i socijalno - ekonomskih prava, kao i prava građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj. U Deklaraciji se navodi da ovim dokumentom o strateškom partnerstvu, njene potpisnice uređuju i utvrđuju oblasti međusobne saradnje, kao i sva druga pitanja od značaja za njegovu implementaciju.

"Uvažavajući programske razlike, zadržavajući politički identitet i samostalnost u radu, potpisnice će učiniti sve da afirmišu Deklaraciju i njene proklamovane ciljeve, za koje postoji obostrana saglasnost", navodi se u Deklaraciji, koja , kako se navodi, za cilj ima ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju projekata kao što su izgradnja deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11), koja će prolaziti kroz Sandžak a preko Pešterske visoravni, zatim izgradnja obilaznice oko Novog Pazara, kao i izgradnja regionalne putne mreže u cilju povezivanja sandžačkih opština. Između ostalih, pomenuti su i projekti izgradnje gasovoda Aleksandrovac - Brus - Raška - Novi Pazar - Tutin, izgradnja regionalne razvojne zone Tutin, izgradnja elektro-energetskih objekata, izgradnja hidroelektrane na Ibru, kao i vetroelektrane na Pešteri.

Deklaracija o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP podrazumeva da će potpisnice uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, ukoliko za to postoji interes i potreba druge potpisnice, a naročito o realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata u sandžačkim opštinama. Potpisnice će se, kako se navodi, dogovarati o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Narodna skupština Republike Srbije, vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka.

Predsednik SDP-a Nihad Hasanović rekao je da je potpisivanje ove Deklaracije istorijski trenutak za sve u Sandžaku.

„Ovo je istorijsko pomirenje dve bošnjačke partije. SDP i SDA medjusobno okupljaju višeod 80 odsto bošnjačkog biračkog tela. To je za nas ponos, ali i velika odgovornost. Predugo smo trošili vremena i energije na podele i  razdvanje. Bošnjaci nikada nisu bili u svojim mišljenjima jedinstveni ali ipak ove različitosti ne smeju da nas sputavaju niti da nam budu teret. Ovo je šansa za dugoročnu stabilnost u Sandžaku. Za mir koji nam je nedostajao.  Mi ćemo se za sve ciljeve boriti u institucijama sistema. Za neke ciljeve će biti potrebno mesec, dva, šest dok ćemo se za neke boriti godinama. Nije nas izborna matematika naterala da ovo uradimo već iskrena želja da ostvarimo ono što smo Deklaracijom doneli“ – rekao je Hasanović

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin istakao je da „činjenica da su dve najveće bošnjačke stranke, sa regionalnim sandžačkim  identitetom potpisale ovakav dokumnet sve govori“.

„Poručujem našem biračkom telu da svu svoju energiju usmere na stvaranje povoljne klime za invcestitore. U svim sandžačkim opštinama želimo da  stvorimo stabilnu skupštinsku većnu. Samim tim stvaramo uslove za dugoročne strateške razvojne projkete. Ova dokument je važan i zbog toga što naša država ide ka EU, a mi Bošnjaci ćemo zajedno sa našom državnom ući u EU. Ima svako svoj identitet, svaka stranka ima svoj program ali to obogaćije naš zajednički rad. Cilj je da građanima bude bolje i da Sandžak konačno postane moderna, evropka regija u kojoj se lepo da se živi“ – zaključio je Ugljanin.

Potpisnice se obavezuju da u lokalnim samoupravama u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, omoguće ostvarivanje nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća, u oblastima propisanim Ustavom i zakonom. Potpisnice su se obavezale da lokalne samouprave u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, budžetima predvide adekvatna sredstva za finansiranje redovnog rada Bošnjačkog nacionalnog veća, u skladu sa zahtevom tog veća, te da ista redovno uplaćuju.

Najzad, potpisnice su se saglasile da će na narednim izborima za Bošnjačko nacionalno veće ostvariti blisku saradnju, sa ciljem zajedničke podrške onoj izbornoj listi koja će svojim planom i programom doprineti poboljšanju sveukupnog položaja Bošnjaka i većem stepenu ostvarivanja njihovih prava na temelju zakonom propisanih nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća.

Implementacija ovog dokumenta je u nadležnosti koordinacionog tela, koje je sastavljeno od po tri predstavnika obe partije.

K.R

 

Pročitano 144 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 20 decembar 2016 21:25

Mediji

 

 
 

RTVNP na satelitu

Tehnicki parametri:
satelit: Hellas Sat 2 @ 39° East
ID: RTV Novi Pazar
frekvencija: 11012
Polaritet: Vertikalan
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2/8PSK
kodiranje transpondera: Bulcrypt/Deltacom/Irdeto2

SATELIT EUTELSAT W2
fr. 12640 MHz
pol V
sr 6 510
nedeljom od 15:00 h i 22:00h

MAPE POKRIVENOSTI

Kontakt

JPI "Novi Pazar"

adresa: Ul. Stane Bačanin 29
36300 Novi Pazar

Telefoni:

Centrala:  +38120/312-735
Direktor:   +38120/332-000
Urednik:   +38120/311-771
Radio:      +38120/315-903

Fax          +38120/311-771 i +38120/332-002

e-mail: direktor@rtvnp.rs
          urednikprograma@rtvnp.rs
          urednik@rtvnp.rs