Društvo

Zimska kampanja dobrovoljnog davanja krvi

Zimska kampalja dobrovoljnog davanja krvi, kako ističu iz Instituta za transfuziju krvi, protekla je odlično jer je odziv građana ali i javnih institucija bio velik. Pored mnogobrojnih građana i organizacija ovu kamapnju pordžala je i Gradska uprava kao i MUP u Novom Pazaru.

Tradicionalno, novopazarci su iskazali svoju humanist i solidarnost kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi. Kako ističu iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, ispružiti ruku i dati ovu dragocenu tečnost, koja je nezamenljiva kao lek, u današnje vreme velika je stvar.

“Ono što je veoma bitno, mi kao Institut za transfuziju krvi imamo odličnu saradnju sa Gradskom upravom, Crvenim krstom, sa transfuziološkom službom pri Medicinskom centru , kao i sa svim javnim centrima i građanaima. Postoje institucije kao što je Crveni krst gde će se rodbina pacijenta obratiti i reći gde se taj pacijent nalazi, njegovo ime i prezime, krvnu grupu, koliko jedinica treba, i tog trenutka će Crveni krst ili Transfuziološka služba reagovati i javiti službi gde ja radim i mi ćemo tog sekunda obezbediti potrebnu krv.

Pored građana ovoj akciji pridružili su se i Gradska uprava kao i Policijska uprava Novog Pazara.

“Gradska uprava Novog Pazara podržala je ovu akiju, kao i sve do sada. Ovo je praktično deveti talas. Mi smo svaki put uz Crveni krst i Institut jer je ova dragocena tečnost veoma često potrebna našim građanima koji se leče u kliničkim I bolničkim centrima u Beogradu ili Kragujevcu, tako da imamo izvanrednu saradnju sa Institutom za transfuziologiju Republike Srbije. Imamo komunikaciju između naše bolnice, odnodno našeg odeljenja za transfuziju i ovog institute, tako da ni jedan naš građanin nije bio u neprilici”, istakao je član gratskog veća Fevzija Murić

Stručni saradnik u Institutu za Transfuziju krvi Srbije Goran Subotić istako je da je Policijska upava Novog Pazara 2016. godine dobila jedno veliko priznanje na republičkom nivou kao najhumanija i najsolidarnija sredina u okviru javnog sektora.

A. Ademović

Podeli