Društvo

PRVI ZVANIČAN SUSRET NAJVIŠIH PREDSTAVNIKA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE I RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE MAKEDONIJE

Danas je u Beogradu u prvoj zvaničnoj poseti Rijasetu Islamske zajednice Srbije boravio Reisu-l-ulema Islamske zajednice Makedonije Sulejman ef Redžepi sa visokim zvaničnicima Islamske zajednice Makedonije, među kojima su bili i dekan Fakulteta Islamskih nauka dr Faredin Ebibi i direktor skopske medrese. Goste su dočekali Reisu-l-ulema IZS Sead ef Nasufović, Muftija beogradski i vojni Mustafa ef Jusufspahić, Muftija preševski Nedžmedin ef Saćipi, Predsednik sabora IZ Sandžak Mustafa ef Makić kao i brojni glavni imami Rijaseta IZS.

Na prvom sastanku najviših delegacija dvaju Rijaseta, nakon međusobnog upoznavanja sa delovanjem i organizacijom dve zajednice, govorilo se o zajedničkim aktivnostima za dobrobit svih muslimana koji žive i u Makedoniji i u Srbiji.

Kako su se složili današnji sagovornici „pored mnogo pozitivnih stvari koje su uradile dve zajednice i koje su za primer, postoje i brojni problemi sa kojima se susreću muslimani i Makedonije i Srbije“ pa je sastanak išao u smeru da se prepoznaju kvaliteti i jedne i druge zajednice kao i šta je to na čemu bi mogla da se zasnuje saradnja.

Tema koja je zauzela značajno mesto na današnjem sastanku jeste i pojava ekstremizma, radikalizma i lošeg predstavljanja islama. Zato su se sagovornici složili da treba sarađivati na usklađivanju delovanja na principu tradicionalnog pristupa islamske zajednice, odnosno podučavanja mladih generacija muslimana po principu koji na ovim prostorima postoje već šesto godina.

Iako je susret više bio svečan nego radan bilo je reči o konkretnoj saradnji dva fakulteta kao i medresa ove dve zajednice uz nadu da će uzvratna poseta koje se očekuje u najskorijem vremenu dovesti do konkretizacije saradnje.

Takođe planirano je da kada se bude ostvarila uzvratna poseta dođe do potpisivanja sporazuma o saradnji čime bi se otvorila nova epoha zajednica na Balkanu. Kako je naglašeno „svi budući sastanci će biti fokusirani i usmereni ka saradnji legitimnih i legalnih Islamskih zajednica“.

rijaset.rs

Podeli