Kultura

Druga samostalna izložba Ibrahima Kurpejović

U Multimedijalnom centru sinoć je predstavljena druga samostalna izložba Ibrahima Kurpejovića, koja je okupila brojne ljubitelje likovne umetnosti. ono što karakteriše Kurpejovića je težnja ka novom i savremenom slikarstvu, kako je i sam istakao ono za čim teži je boja, kompozicija, materijalizacija i postavke samih slika.

Ibrahim Kurpejović rođen je u Rožajama, gde je završio osnovnu i srednju školu. Fakultet likovnih umetnosti završio je u Sarajevu a master studije slikarstva na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Kurpejović je do sad imao 16 samostalnih izložbi a ovo mu je druga po redu samostalna izložba u Novom Pazaru i preko 100 kolektivnih izložbi. Član je Udruženja Sandžačkih umetnika, takođe je i jedan od osnivača likovnog kluba Kula u Rižajama. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Akademski slikar Ibrahim Kurpejović zahvalio se svima koji su došli na njegovu izložbu, kao i oragizatorima koji su doprineli da kako novopazaraska tako i rožajska publika vidi njegova ostvarenja.

„Ono što bi za svoje slikarstvo, nerado uvek slikari govore o svom slikarstvu i uvek čekaju da to kritičari i istoričari umetnosti kažu, rekao bi da slikarstvo koje meni karakteriše nije prijemčivo, možda, za širi krug publike, ali jeste za one koji poznaju slikarstvo. Ono čemu težim je savremeno i moderno slikarstvo“, istakao je akademski slikar Ibrahim Kurpejović.

Slikar ističe da su teme njegovih slika bezpredmetne, odnosno asocijativne, gde svako za sebe stvara doživljaj. Takođe, kaže da se uglavnom drži likovnih problema koji se na platnu rešavaju, od kolorita, kompozicije, teksture koje mogu da upotpune celokupnu konpoziciju.

A. Ademović

 

 

 

 

 

Podeli