Društvo

„Agrobiznis inkubator“ za smanjenje nezaposlenosti mladih

Projekat „Agrobiznis inkubator“ koji je organizovan u Novom Pazaru od velikog je značaja za smanjenje nezaposlenosti mladih, istakla je doktorant Agroekonomskih nauka i mentor projekta Mersida Jandrić. Prvo predavanje koje je održano bilo je vezano za uzgoj ribe u ribnjacima. Ovo predavanje okupilo je brojne mlade i ambiciozne ljude koji su željni da nauče nešto novo dodala je found rasen menadžer Ajša Bahović Latifofić.

„Agrobiznis inkubator“ je projekat koji će umnogome pomoći smanjenje nezaposlenoti ne samo u Novom Pazaru već i u Zemunu, Čačku i Vrnjačkoj banji, istakla je doktorant Agroekonomskih nauka i mentor ovog projekta Mersida Jandrić. Ona ističe i da je finansijski projekat podržan od Sejdinjenih Američkih Država.

„U sklopu projekta predviđena su predavanja koja će držati profesori sa Beogradskog i Čačanskog fakulteta. Večeras je predavanje održano na temu “Uzgoj riba“, a vodila je Aleksandra Jeftić . 24. februara imamo predavanje koje će biti na temu „Optimizacija troškova u stočarskoj proizvodnji“ , a to predavanje drži jedan sjajan operativac prof. dr Zoran Rajić i prof. dr Dragić Živković sa Beogradskog univerziteta.

„Fondacija Front je pre svega partner na ovom projektu u Centru za decu i omladinu u Vrnjačkoj Banji . S obzirom da se radi o projektu, Agrobiznis inkubator koji doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih, fonadacija Front je prepoznala potrebu da bude partner na ovakvom projektu, pogotovo zato što su radionice jednog edukativnog i praktičnog karaktera. Prva u nizu od radionica koja se održava to je „Uzgoj riba u ribnjacima“ jer je zapravo bila naš zajednički izbor. S obzirom na to, da smo svesni koliko Novi Pazar ima potencijala što se tiče ribe i koliko je potrebno edukacije o samom uzgoju, načinu i onome što mladi ljudi mogu da doprinesu, naravno oni koje to zanima.

Sva predavanja su vezana za Agrobiznis, a cilj je smanjenje nezaposlenosti mladih dodala je Jandrić.

„Prva predavanja su bila vezana za obuku obrade biznis plana. Biznis plan je osnova za bilo kakav početak privatnog poduhvata u agro biznisu. U samom startu smo imali jedno jako korisno predavanje. U toku projekta studenti pretežno iz Novog pazara će davati svoje biznis planove i predloge a mi kao mentori će mo pokušati da ih unapredimo. Biznis planovi koji su prerađeni statičkim metodama, preradićemo u dinamičke metode koje se danas u svetu uglavnom primenjuju.

Projekat je od velikog značaja ne samo za naš grad već i za više gradova dodala je Jandrić. A partneri ovog projekta su Poljoprivredni fakultet iz Zemuna i Čačka, Fond za agroekonomski razvoj iz Vrnjačke banje i Fondacija Front iz Novopg Pazara.

A. Ademović

 

Podeli