Kultura

Otvoren legat Saita Kačapora

Novopazarska biblioteka „Dositej Obradović“ je u utorak, 14.2.2017. godine, svečano otvorila legat prof.dr. Saita Kačapora. Legat obuhvata oko dvije hiljade knjiga, a na naučnom odjeljenju Biblioteke je smešteno oko 600 naslova iz oblasti pedagogije, psihologije, metodike, kao i djela iz oblasti obrazovanja koja će itekako koristiti studentima ovog kraja. U okviru legata su smeštena i djela samog autora prof.dr. Saita Kačapora. Ovaj legat nisu samo knjige dobijene na poklon, već je u pitanju naučna zaostavština jednog izuzetnog naučnika i stvaraoca koja ostaje narodu kao opšte kulturno dobro na korišćenje.

Govoreći o ovom legatu direktor Biblioteke Elijas Rebronja je istakao kako „smo do sada kao opšte dobro ostavljali česme, mostove, građevine a ovim pokazujemo da smo dostigli naučnu zrelost i sposobnost da kao narod ovoga kraja možemo ostaviti i legat poput ovoga koji večeras ostavljamo“.

Prilikom otvaranja legata prof. dr. Saita Kačapora govorili su i prof. dr. Predrag Jovanović, prof. dr. Radivoje Kulić kao i sam prof.dr. Sait Kačapor.

Dr. Predrag Jovanović je u svom obraćanju prisutnima, među kojima su bili brojni naučni radnici ovog kraja, kao i predsjednik opštine Sjenica gospodin Hazbo Mujović, govorio o radu prof.dr. Saita Kačapora,posebno ističući njegove vrijednosti kao naučnog radnika koji je jedan od utemeljivača ideje Univerziteta u Novom Pazaru.

Dr. Radivoje Kulić se osvrnuo na stvaralaštvo prof. dr. Saita Kačapora i značaju ovog legata za širu populaciju ovog kraja.

Otvaranje legata prof. dr. Saita Kačapora, od strane Narodne biblioteke „Dositej Obradović“, podržano je i brojnim telegramima između kojih posebno izdvajamo:

„U vremenu kada mnogi zaboravljaju vrijednost knjige i čudesnih staza kojima nas vodi i otvara tajne, vi ste i dalje čuvari ovog blaga.“. – Safet Velić, direktor JU OŠ „Behaudin Selmanović“ Sarajevo;

„Legat Prof. Dr. Saita Kačapora predstavlja pravu riznicu. Veliki broj djela iz domene pedagoških nauka, istorije Sandžaka, širokog spektra društvenih i humanističkih nauka svjedok su predanog rada prof. dr. Saita Kačapora na unapređenju nauke i na promišljanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti njegovog rodnog kraja i šire regije. Današnje i buduće generacije mladih ljudi, naučnika i svih ljubitelja knjige Novog Pazara i Sandžaka otvaranjem legata prof. dr. Saita Kačapora primaju izuzetan dar koji ih zadužuje da, čitajući i promišljajući vrijeme prošlo, grade neko novo vrijeme i društvo, bolje i ljepše.“ – Vedran Džihić, redovni predavač na Fakultetu za političke nauke Univerziteta u Beču i direktor Centra za napredne studije Jugoistočna Evropa pri Sveučilištu u Rijeci.

„Ovaj gest, u stvari, govori o profesoru Saitu Kačaporu koji uvijek žudi da svoje znanje, svoje iskustvo prenese na one koji žele da uče. Profesor Sait Kačapor je vječni učitelj od kojeg smo učili, od kojeg učimo i od kojeg ćemo i dalje učiti. Želim da poklonjene knjige, profesora Saita Kačapora, u Vašoj biblioteci, bude putokaz svjetla mladim ljudima koji će ih čitati i studirati, a dragom profesoru sve lijepo, najljepše u godinama zaslužene mirovine“ – Mersiha Šahinbegović, Profesor Pedagoških nauka iz Sarajeva.

Na samom kraju, prisutnima se obratio i sam legator prof.dr. Sait Kačapor koji je govorio o razlozima da knjige ustupi biblioteci na čuvanje, kao i svojoj želji da se i na ovaj način oduži svom kraju i pomogne studentima i korisnicima da lakše dođu do naučne građe.

Sa otvaranja legata upućen je i poziv svim naučnim radnicima, istaknutim pojedincima iz različitih oblasti da slijede ovaj primjer i da takođe svoju naučnu građu ustupe biblioteci i na taj način učine dostupnim, u vidu legata, knjigama velike kulturne i materijalne vrijednosti.

Izvor: Narodna biblioteka ‘’Dositej Obradović’’

 

Podeli