Društvo

Politika o napadu na Župljanina i nelegalnoj gradnji

Svi domaći mediji preneli su vest da je radnik Odeljenja za informisanje Gradske uprave Novog Pazara i foto-reporter „Politike” i „Sportskog žurnala” Senad Župljanin napadnut  juče dok je fotografisao nelegalne građevinske radove na Gradskom trgu. U tekstu u Politici osim Župljaninove izjave kako je napadnut I ko ga je napao, odnosno odbranio, objašnjava se I istorijat divlje gradnje na gradskom Trgu a od strane Zukorlića, nekadasnjeg glavnog muftije. Kako piše Politika, nekoliko puta su sudski organi pokušavali da sprovedu rešenja – da zgradu isprazne „od lica i stvari” i predaju vlasniku, trgovinskom preduzeću, ali – uzalud. Na poziv verskih vođa ispred zgrade bi se okupila velika grupa imama i vernika i od iseljenja fakulteta se odustajalo.

Kako prenosi Politika građevinski radovi koje je Župljanin hteo da fotografiše izvode se na zgradi Fakulteta za islamske studije, koji je u sastavu Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je donedavno bio Zukorlić. Ova zgrada je nekoliko puta bila povod za masovna okupljanja muslimanskih vernika i žestoke političke obračune u Novom Pazaru.

Dvospratno zdanje ispred koga se održavaju svi važniji skupovi u Novom Pazaru sagrađeno je tridesetih godina prošlog veka – piše u današnjoj Politici.

U njemu je do Drugog svetskog rata bilo sedište islamskih ustanova. Posle rata tu je bio hotel „Beograd”, pa robna kuća prištinske „Grmije”, pa robna kuća „Pazarka” u sastavu Trgovinskog preduzeća „Uniprom”.

Kada je konzorcijum nekoliko ovdašnjih biznismena na aukciji kupio ovo društveno preduzeće, verovali su da su postali vlasnici i tadašnje robne kuće. Ali, tadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je u oktobru 2006. sa skupa svojih pristalica, ispred ove zgrade, poručivao vlastima, i opštinskim i republičkim, da na ovo zdanje ne računaju jer ono treba da se vrati Islamskoj zajednici po Zakonu o crkvama i verskim zajednicama. Ne čekajući da nadležna republička direkcija postupi po tom zakonu, Islamska zajednica je u ovu zgradu uselila svoj Fakultet za islamske studije – objašnjava se u tekstu u Politici.

Nekoliko puta su sudski organi pokušavali da sprovedu rešenja – da zgradu isprazne „od lica i stvari” i predaju vlasniku, trgovinskom preduzeću, ali – uzalud. Na poziv verskih vođa ispred zgrade bi se okupila velika grupa imama i vernika i od iseljenja fakulteta se odustajalo.

U međuvremenu se uz zgradu u nekoliko navrata bez građevinske dozvole ponešto dograđuje. Gradske inspekcije to pokušavaju da spreče, ali uzaludno. Investitor Mešihat Islamske zajednice ne osvrće se na upozorenja zabrane i rešenja građevinske inspekcije.

– Nemamo dozvolu i gradićemo bez dozvole. Zašto? Zato što 20 godina nismo dobili dozvolu ni za jednu džamiju ili bilo koji islamski objekat u Novom Pazaru – objašnjavao je u tim prilikama Zukorlić i često isticao da je država nepravedna jer svim verskim zajednicama vraća oduzetu imovinu, a Islamskoj zajednici u Srbiji – ništa.

– I prethodni gradonačelnik Meho Mahmutović je pokušavao da sruši to što dograđujemo na zgradi Fakulteta, pa ništa, srušiše njega – rekao je za Politiku  generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice Samir Škrijelj.

– Građevinska inspekcija je preduzela sve što je u njenoj nadležnosti – kaže zamenik načelnika inspekcijskih službi Nermin Bejtović.

– Doneto je rešenje o obustavi radova, naloženo zatvaranje gradilišta i podnete krivične prijave protiv investitora. Dalje od toga mi ne možemo – kaže Bejtović.

Da zaustave Islamsku zajednicu u Srbiji da sama zauzima, oni kažu „oslobađa” imovinu, za koju tvrdi da joj pripada i da na njoj gradi bez dozvola, prethodnih desetak godina državnim organima nije pošlo za rukom – tvrdi se u tekstu u Politici. A doskorašnji prvi čovek te verske zajednice Muamer Zukorlić i njegova Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) bili su u opoziciji.

Zukorlićev BDZS sa deset odbornika je u Novom Pazaru i dalje u opoziciji, dok skupštinsku većinu ima koalicija okupljena oko Sandžačke demokratske partije, koju je osnovao Rasim Ljajić – prenosi današnja Politika.

Podeli